Friday, June 23, 2006

Trei

Azi mi-am irosit seara cu un film prost. Nu mai am vreme sa mai scriu ce as fi vrut. Drept pentru care adaug un rest de idee din ziua de ieri. Cautand reproducerea cu Romania revolutionara am dat peste un tablou straniu. Se poate sa fie cunoscut. Eu nu-l stiam.


Se numeste "Trei Revolutionari" si se gaseste la Muzeul Evreilor Romani din Bucuresti. Pictat de acelasi Constantin David Rosenthal. Reprezinta foarte probabil trei masoni din loja "Dreptate si fratie". Privirile atat de conspirative ajung sa-i faca sa semene cu niste personaje moderne de benzi desenate. La fel de ciudate palariile celor trei - fara indoiala pictate cu o simbolistica oculta.
Dupa revolutie, Rosenthal a fugit la Paris, incearca sa se intoarca in Transilvania nu peste mult timp insa este arestat. La 31 de ani se spanzura in inchisoare la Pesta.

(in stanga, Rosenthal desenat de Ion Negulici)

1 comment:

alin said...

am o reproducere dupa romania revolutionara si eram curios daca sti cumva ce pictori au reprodus pictura asta si ceva ani...pt ca sunt curios in privinta celei pe acre o am eu...n-am aflat nimic despre ea