Sunday, June 18, 2006

Portretele Lolei Montez



Asa arata in 1851 Eliza Rosanna Gilbert. Sau Lola Montez - nume de scena fireste. Ludwig I al Bavariei a avut-o amanta si i-a facut in dar titlul de contesa de Landsfeld. La fel de intim au cunoscut-o Franz Liszt si Alexandre Dumas.
Epoca marilor curtezane a murit atunci cand a fost inventata fotografia iar Lola Montez la 40 de ani. La New York, de pneumonie. E inmormantata intr-un cimitir din Brooklyn.
Nu au ramas de pe urma ei decat doua imagini fotografice. Doua daguereotipuri extraordinare facute la Boston de Sothworth & Hawes. Prima imagine (cu tigara) care-i la Metropolitan Museum (scanata de mine din albumul facut de Robert Sobieszek) si cea cu voal care-i la muzeul de arta din Boston (scanata acolo direct de pe original). (click pentru marire)
Amandoua imaginile au fost facute foarte probabil in aceeasi zi.
In prima imagine pozeaza sofisticat, decadent si nonsalant. Poarta manusi de promenada intr-o poza de interior. Arata ca nu-i pasa. Are tigara intre degete (nu cred sa existe vre-un alt daguereotip din secolul 19 in care sa vezi o femeie cu tigara!). Probabil la vremea respectiva o femeie cu tigara era de doua ori mai decadenta decat una pozand cu o cravasa. De asta banuiesc nu a pozat cu vestita ei cravasa ce o ajutase sa faca "... marile ei cuceriri si care semana cu un sceptru in mainile ei"
In a doua imagine, pozeaza drept artista demimonda. Nu a renuntat la manusile de piele.
Imaginile sunt facute cum ziceam in 1851 - anul venirii ei in America.

No comments: