Monday, June 26, 2006

Sissi

O poza din 1988, care inca exista pe undeva, ma arata pe mine la Viena. Mic (12 ani aveam), rotund si certat cu lumea. Nu stiu pe unde e poza, oricum, locul unde este facuta fotografia este ãsta. Statuia principesei Elisabeta a Austro - Ungariei. Pe scurt "Sissi".

Statuia principesei Elisabeta

Nu mai stiu exact motivele pentru care mi-a placut statuia, cert este ca din lucrurile vazute in singura zi cat am stat la Viena, doua lucruri mi-au ramas limpezi: vanzatorii italieni de inghetata si Sissi.

Sissi

Elisabeth Amalie Eugenie, Ducesa de Bavaria (pe numele ei intreg) a avut 4 copii:
1) Sofia (care moare la doi ani si a carei moarte o marcheaza enorm pe Sissi - ea avand oricum precedente in familie de dezechilibru psihic)
2) Gisela
3) Maria Valeria (cel mai mic dintre copii si a carei paternitate a fost pusa sub semnul intrebarii)
4) Rudolf (care urma sa mosteneasca tronul lui Franz Iosef dar care s-a sinucis sau a fost omorat, nu se stie exact, la Mayerling impreuna cu amanta lui Maria Vetsera)

Rudolf

Maria Vetsera (amanta lui Rudolf)


La 61 de ani Sissi moare injunghiata de un dobitoc: Luigi Lucheni.

Luigi Lucheni
Rochia in care era imbracata Sissi cand a fost asasinata (se vede in dreptul inimii taietura cutitului)

Se pare insa ca Sissi a avut si un al cincilea copil; o fata pe numele ei Karoline Franziska Kuhnelt (casatorita Zanardi Landi).
In 1914, aceasta Karoline scrie o carte numita "Secretul unei Imparatese", unde-si expune varianta ei.

Este in plin razboi mondial iar imperiul Austro-Ungar avea sa dispara in foarte scurt timp. Chiar sa fi vrut sa isi ceara partea sau recunoasterea, totul era pierdut pentru ca imperiul ardea de la margini.

Cu zece ani inainte sa publice cartea, in 1904, Karoline nascuse o fata - Elizabeth-Marie ("...in amintirea mamei mele" dupa cum avea sa justifice numele copilului).
La randul ei aceasta fata (care era nepoata lui Sissi in teorie) , avea sa fie cunoscuta sub numele Elissa Landi. O actrita cu o anumita glorie in perioada muta a cinematografului american.

Nu stiu daca intr-adevar a fost sau nu adevarata nepoata a Elisabetei, insa asemanarea intre cele doua este frapanta.


Elissa Landi a avut la randul ei un singur copil: Carolyn Maude Thomas.

No comments: