Tuesday, June 06, 2006

Abram Iefimovici Arhipov




Dupa Rubliov, cred ca varful picturii ruse a fost la momentul "Peredvijniki". (intr-o traducere la mana a doua: "Ratacitorii"). Repin, Serov, Levitan, si toti realistii rusi de dupa 1870 au reusit sa scoata din vacuum pictura.

Cautand mai zilele trecute sa-mi schimb fundalul monitorulului, am dat peste imaginea asta de deasupra. Tabloul se numeste "Pe Volga" de A.I. Arhipov si este expus intr-un muzeu la St. Petersburg din cate am inteles.
Pe la 1888 (inainte sa intre in Peredvijniki) Arhipov a plecat cu prietenii de facultate pe Volga. Mergeau prin sate, dormeau pe unde apucau si faceau sute de desene. S-a intors, a mai stat inca un an dupa care a inceput sa picteze la tablou. M-a impresionat ca toata respiratia asta uriasa a fluviului e inchisa in doar 36 × 58 cm. Ulei pe panza.

Marturisesc, nu stiam mare lucru despre Arhipov. Imi aminteam doar tabloul "Spalatoresele". Probabil cel mai stiut tablou al lui.
Il aveam acasa reprodus intr-un album despre galeriile Tretiakov. Aveam in minte doar imaginea spalatorului plin de abur si figurile spalatoreselor din prim plan care par identice. Numele pictorului nu-l mai tineam minte.

Tabloul are doua variante pictate la doi ani diferenta. Ca sa iasa totul asa cum vroia a mers prin tot felul de spalatorii de haine. Facea studii de miscare si crochiuri de femei muncind.
Aproape il terminase de pictat cand, intr-o spaltorie din piata Smolensk din Moscova, a descoperit-o pe femeia care apare in stanga.
S-a apucat sa repicteze tabloul.

Cu siguranta esenta tabloului se reduce la femeia cu privire goala si la felul cum oboseala ii curge prin mana inerta. Restul e doar lumina.

No comments: