Thursday, June 15, 2006

Cum arata Ana Karenina


Pe coperta editiei Signet Classic (pe care o am si eu) a cartii Anna Karenina, este reprodus tabloul "Spineta" de Dewing Thomas Wilmer, pictat in 1902. Cred ca alegerea este una foarte izbutita pentru simplul motiv ca femeia sta cu spatele.
In marea lor majoritate cartile literaturii clasice universale reproduc pe coperta tablouri din epoca. Uneori alegerea poate sa influenteze cititorul. Cred. Sau cel putin asa se intampla la mine. In subconstient, fara sa imi dau seama. Imaginea care se reveleaza printre randuri se amesteca cu imaginea "servita" pe coperta. Asta e valabil si atunci cand vad film inainte sa citesc. Din curiozitate am cautat sa vad cum "arata" Anna Karenina. In concluzie:

1) Fara indoiala, cea mai cunoscuta reprezentare a Annei este tabloul "Portretul unei Femei" de Ivan Kramskoy. A fost pictat in aceeasi perioada cand Tolstoy scria romanul. Intamplator, tot atunci, colectionarul Tretyakov ii ceruse ui Kramskoy sa ii execute un portret cu Tolstoy.
Spre deosebire insa de portretul lui Tolstoy pe care Tretiakov l-a cumparat imediat, "Portretul unei Femei" nu numai ca nu a fost cumparat de colectionar, ba chiar a fost respins de societatea vremii - trecand drept o reprezentare a femeii cochete dar mai ales imorale. Tabloul a aparut pe cateva coperti ale cartii Anna Karenina. Tabloul este superb, insa personal, nu cred ca arata asa.

2) Varianta audio a cartii (editata de Naxos). Mult prea tanara. Aproape o adolescenta.

3) Tatiana Samoilova. Chiar daca machiajul o aduce evident in anii '60 - '70, respira aerul ala rusesc pe care celelalte actrite nu-l au chiar daca sunt foarte bune (nici Sophie Marceau, Jaqueline Bisset sau Greta Garbo si cu atat mai putin Vivien Leigh pe care o gasesc cel mai departe de St. Petersburg)

4) Urmeaza alte reproduceri mai mult sau mai putin nimerite (in general pictori realisti rusi). Insa de departe cea mai neinspirata coperta este asta: Madame Recamier pictata de Jaques-Louis David in 1800!

1 comment:

Anonymous said...

Interesant subiectul.Chiar mi-a placut.