Monday, July 17, 2006

Un tablou naucitor


Aseara mi-a trimis cineva prin e-mail fotografia asta. Tabloul din cate am inteles este deja celebru. Nu poti sa comentezi nimic la el. Este "incomentabil". La inceput am fost ciuruit de atata prost gust.

O paranteza. Este suficient sa -ti imaginezi "frumosul-in-arta" curgand ne intrerupt printr-o teava. Din loc in loc teava-i crapata. Cate-o picatura cade prin crapatura intr-un lighean cu apa statuta. Zeama aia este kitschul.
Cand Dali a facut pestele lui de sticla nu-si imagina ca o sa ajunga in cartierul Militari, pe televizorul Diamant, vecin de mileu cu pescarul japonez.
Kitschul (in marea majoritate a cazurilor) este rezultatul distilarii unui lucru care candva a fost de bun gust. Cred.

Revin la tablou si la ce m-a determinat sa nu-l consider kitsch.
Spectaculos este faptul ca pictura este de factura narativa. Spun spectaculos pentru ca INTOTDEAUNA kitschul este decorativ si niciodata narativ.
Tabloul asta e adevarat. Nu-i nimic de forma. Totul e "pe bune".
Stefan cel Mare e la Iasi la Palatul Culturii, si-a pus vinul intr-un fel de pahar de coniac, toti sunt veseli, se bucura de vin. Au devenit umani. Voievodul nu face un toast. El da "noroc" barbateste. Calendarul care a intrat grabit in compozitie ne arata fara echivoc faptul ca este ziua lui Ceausescu.

P.S. Aseara ma uitam la pictura fara sa-mi dau seama cu cine seamana Nicolae C. "...parca asta nu a avut niciodata despicatura aia in barba". Si in clipa aia m-am luminat. Cu Becali seamana.

1 comment:

horatiu stamatin said...

E un tablou care a facut cariera pe vremea lui ceausesc. e facut de un mare pictor Dan Hatmanu. Asa cum si Dali si-a batut joc de ceausescu in privinta "sceptrului prezidential", asa si acum, e o subtila critica la megalomania fostului dictator.