Wednesday, July 19, 2006

Adele - O femeie de milioane

O voce de femeie cu treceri impresionante de la accentul german (pentru cuvintele nemtesti) la accentul englez, facea o invitatie la "Neue Galerie" din New York sa vedem portretul Adelei Bloch Bauer (I).In 1907, la Vienna, Gustav Klimt picta portretul Adelei Bloch Bauer. In ulei si in aur. Tabloul fusese comandat de Ferdinand Bloch Bauer - un evreu cu avere uriasa din Austria acelor vremi.
In 1925 Adele moare, insa lasa prin testament acest tablou Galeriilor Nationale Austriece.
Odata cu venirea razboiului, barbata-su (Ferdinand) fuge in Elvetia iar tabloul si toate averile lui sunt confiscate de nemti. Ferdinand fiind mostenitor al tabloului (inaintea tuturor) ii schimba traiectoria. In testamentul lui din 1945, mostenitori ai averii lui sunt rudele lui. Printre ele si o nepoata Maria Bloch Bauer (casatorita Altman)
Aceasta Maria Altman dupa ce reuseste sa scape de Holocaust, ajunge in America. Dupa 60 de ani de la confiscarea tabloului de catre nemti (timp in care tabloul a trecut prin diverse maini si in final expus la Vienna), deci dupa 60 de ani, in 1999, Maria Altman da in judecata statul austriac - sa-i dea inapoi tabloul. Urmeaza o serie lunga de procese si cheltuieli fabuloase care au luat sfarsit in Ianuarie anul asta. Austria a pierdut tabloul. Pe strazile Viennei erau afise prin care isi luau ramas bun de la Adele.Luna trecuta Adele a fost cumparata pentru o suta treizeci si cinci de milioane de dolari. Suma este atat de mare incat nici nu ma impresioneaza. Suna abstract. Nu stiu daca exista vre-un alt tablou pe care cineva sa dea o asa suma fabuloasa.

Cumparatorul - un evreu cu o avere uriasa din America acestor vremi: Ronald Lauder, mostenitorul imperiului cosmetic "Estee Lauder" si proprietarul galeriei "Neue Galerie" din New York.

No comments: