Thursday, June 11, 2009

O cina romantica la lumina celularelor

In 1990, era la televizor un video-clip "Scorpions - Wind of Change". Arhi-cunoscut. Din loc in loc erau intercalate imagini ale spectatorilor care aprindeau brichete. Un covor de mici luminite. O imagine foarte frumoasa.

2009, un alt concert, al altcuiva. Nu conteaza al cui pentru ca nu la asta am sa ma refer. Am sa ma refer doar la covorasul de luminite.
De data asta nu mai era nicio bricheta. Erau doar telefone mobile care filmau/fotografiau.

Acum fie ca sunt eu demodat (moda cu brichetele era, totusi, acum 20 de ani), fie ca intr-adevar este o bizarerie, m-a nedumerit urmatorul lucru: care-i spilu' sa platesti un bilet in primele randuri, ca sa vezi tot concertul printr-un patratel chinuit. Apoi sa mergi acasa si sa constati ca tot ce ai "filmat" este, in cel mai fericit caz, un rahat mic si tremurat de culoare albastra.
(Apropos, tot ceea ce filmau oamenii aia cu celularele, se gaseste de vazut in High-Definition pe Youtube.)

Povestea cu luminitele nu se opreste aici.
Daca, totusi, chiar vrei sa vezi concertul cu ochii tai si - ca pe vremuri - sa iei parte la corul sutelor de luminite, tot telefonul celular iti vine in ajutor cu... o poza feerica a unei brichete aprinse.

Ce romantic!

5 comments:

afreuda said...

Pai daca s-au lasat oamenii de fumat au recurs la celulare :)
ultima poza are un iz suprarealist...

CosmICS said...

Daca incepi sa faci referire la moda de acum 20 de ani inseamna ca ai imbatranit!
Adevarul este ca eu am vazut Matallica la Bucuresti jumate pe ecranul din stanga scenei, jumate prin "patratelul" apartarului foto, caci, se stie, metallistii sunt baieti bine facuti-toti 'nalti ca brazii! Si toate astea in timp ce Sf. Ilie isi radea de noi cu o ploaie rece-rece.
In concluzie, dragule, am ajuns la varsta la care ne bucuram mai mult de high definition-ul de pe youtube, decat de atmosfera trepidanta de pe stadion! uhuuuu! trebuie sa invat sa tricotez.

color said...

@ afreuda
Corect. Vezi, la asta nu m-am gandit.

@ CosmICS
Da mai, Cosmino, imbatranim. Asta-i primul pas. Maine... ia uite aici: http://www.youtube.com/watch?v=zqfFrCUrEbY

beze said...

Da, mi se pare f. eco & strategica treaba, de ce sa ardem gazele dejaba cand, vezi si tu, rusii astia-s cam imprevizibili. :)

Acu' cu gripa porcina, implicatiile-s multiple si multilateral dezvoltate, per ansamblu chiar benefice. Urmatorul pas ar fi ca nici solistul sa nu mai participe live, ci sa trimita un I-POD de 2 ori 3 metri pe scena. Spectatorii la fel, isi vor putea trimite I-pod-urile lor in buzunarasele speciale din fatza scenei. Fiecare dintre noi, inclusiv cantaretii, vom putea viziona concertul din fotoliile noastre comode.

Si, by the way, nu inteleg ce atata tevatura cu tonele astea de instrumente muzicale zvarlite pe scena. E clar ca muzica poate fi generata si pe calculator.

color said...

Asa este.
Tot secretul sta in echilibru, in fuziunea discreta intre traditie si avangarda.
Cel mai bun exemplu este Copilu' Salam sau cum spanac il cheama. L-ai vazut cum canta la vioara electronica despre masini de lux invaluit in ritmuri de meterhanea otomana?