Friday, June 12, 2009

Un tablou, un nebun si o ploaie de aur

15 Iunie 1985.
Uniunea Sovietica.
Leningrad.
Pentru angajatii muzeului Ermitaj este o Sambata ca oricare alta. Este aproape ora pranzului cand randurile vizitatorilor incep sa se ingroase.
In muzeu intra un tovaras deranjat psihic, avand in mintea-i tulbure un scop precis iar in buzunar un cutit si o sticluta cu acid sulfuric. Se duce direct la un anumit tablou, il stropeste cu acid dupa care il sfasie de doua ori cu lama cutitului.
Lucratorii muzeului raman blocati. In Uniunea Sovietica nimeni nu indraznea nici macar sa se gandeasca la asa ceva.
Dupa ce ordinea publica a fost adusa sub control (nu e greu de imaginat prin ce mijloace avand in vedere ca nici acum nu se cunoaste numele atentatorului) tabloul a fost scos din rama, dus intr-o camera, asezat in picioare si timp de ora si jumate angajatii luau apa in gura si o pulverizau pe tablou ca sa stopeze arsura acidului.
Pe seara, cand procesul chimic a fost definitiv oprit, aproape o treime din tablou era distrusa. Din nefericire aceasta treime era exact in mijloc.
Dar in URSS, "un monument al barbariei" nu trebuia sa existe. Tabloul trebuia restaurat.
Cu un amstec de miere si clei de sturion au fost reparate straturile de vopsea care incepusera sa se desprinda. Din pricina "dusului" care a stopat acidul, tot vernis-ul devenise laptos si a trebuit ca tabloul sa fie tinut in vapori de alcool.
Au fost prelevate esantioane si puse la microscop, panza radiografiata, locurile unde vopseaua s-a topit si s-a amestecat cu grundul au fost inlaturate milimetric si repictate dupa tehnica originala, etc.
A durat cu totul aproape 13 ani, pana cand tabloul - acum inramat sub sticla - a fost re-asezat in galeriile Ermitajului.
Tabloul, unul din reperele colectiei inca din 1722 cand a fost cumparat de catre Ecaterina cea Mare, se numeste "Danae" si a fost pictat de Rembrandt.

Lui Rembrandt i-a servit ca prim model nevasta-sa - Saskia van Uylenburgh. Spun ca a fost primul model pentru ca mai tarziu Rembrandt s-a razgandit. A sters fata nevestei si a pictat in loc pe cea a amantei - Geertje Dircx.

Tema este una destul de prezenta in pictura apuseana. Au pictat-o Titian, Tiepolo, Tintoretto, Klimt si multi altii.
Povestea pe scurt a temei este cea a unei femei (Danae) care este inchisa de catre tatal ei. Acestuia ii fusese prezis ca va fi omorat de catre nepotul lui. Dar cum Danae nu avea niciun copil, batranul isi inchide fata.
Numai ca, intr-o noapte, Zeus afland de frumusetea femeii, se transforma intr-o ploaie de aur si astfel ajunge in camera fetei. Evident, Danae ramane insarcinata, il naste pe Perseu care, cativa ani mai tarziu, implineste profetia si il omoara din greseala pe batran.

Acest moment, chiar de dinaintea venirii lui Zeus, este surprins de Rembrandt.
Nu vedem ploaia de aur, ci doar pe Danae orbita de stralucirea ei.


Cat de simplu, si cat de frumos.

No comments: