Thursday, June 25, 2009

Jean Auguste Dominique Ingres - "Printesa de Broglie"

Pana sa vad in realitate primul tablou pictat de Ingres, nu eram un mare admirator al picturilor lui. Le stiam, le vedeam ca fiind importante, dar nu eram impresionat.
Asta pana am vazut prima oara la Metropolitan tabloul numit "Printesa de Broglie" sau pe numele intreg (faceti loc) "Printesa Albert de Broglie, née Joséphine-Eléonore-Marie-Pauline de Galard de Brassac de Béarn"


Ingres a detestat intotdeauna portretele la comanda. Pictura istorica era in vremurile de atunci "all the rage" si asta era ceea ce isi dorea el sa faca.
Pictat in jurul anului 1852, tabloul este aparent ultimul portret comisionat artistului infatisand o femeie.
Pe langa dimensiuni (tabloul este in marime naturala), puterea este data de compozitia simpla de forma piramidala.


Volumul suprafetelor (fie ca-i vorba de atlazuri, dantelarie sau carne) o fac pe femeia din tablou sa fie vie. Ingres a vrut-o sa semene cu o statuie greceasca, insa te uiti la ea si ea iti raspunde cu o privire de lenesa melancolie, din inaltimea statutului ei social.



In dreapta sus este blazonul familiei care-i asigura trufia aristocratica.


La gat poarta in loc de crucea clasica un medalion ce imita un artifact paleocrestin. Asa era moda in vremurile alea.



Tot in spiritul giuvaerurilor neoclasice sunt si bratarile, inelele si cerceii.


Pe scaun sunt aruncate nonsalant manusile albe de matase, evantaiul inchis si un sal brodat cu fir de aur. Ele ne spun ca femeia se intoarce de undeva de la un bal sau o soarea oarecare. E un moment oarecum intim, cand personajul iese din spatiul public si intra in cel domestic.

Tabloul, care si acum pastreaza rama originala aleasa de Ingres in 1853, a fost comandat de sotul femeii Jacques Victor Albert duce de Broglie (mai tarziu prim ministru al Frantei).


La cativa ani dupa terminarea tabloului, pe cand avea 35 de ani, printesa de Broglie moare de tuberculoza. In urma nefericitului eveniment, Jacques Victor muta tabloul intr-o alta incapere, in spatele unor draperii. Lucrarea ramane in posesia familiei de Broglie pana in anul 1958 cand se alatura colectiei private Robert Lehman (cea mai mare din America) si ulterior donata Muzeului Metropolitan in 1969.

2 comments:

Psihologia Artei said...

Inca nu am avut onoarea de a da ochi cu printesa la Metropolitan, dar am dat ochi cu alte femei de-ale lui Ingres la Louvre. Imi place mult Ingres. Imi plac in special rochiile lui :)

color said...

Picturile lui Ingres de la Louvre sunt mai mult fara rochii :))
Marea Odalisca, Baia turceasca, Angelica salvata de Ruggiero, La Baigneuse de Valpinçon...

Merci de vizita, comentariu si blogroll :)