Sunday, May 03, 2009

Merci de informatie

Este intristator cat de urat se poarta romanii cu romanii.
Cum pretuim laturile si aruncam cu laturi in cei pe care trebuie sa-i pretuim. O inversata scara a valorilor.
Pe 12 Aprilie un articol semnat de Ionel V., de profesie ziarist, pomeneste despre Dumitru Dediu. Putini romani mai stiu... rectific: FOARTE putini romani mai stiu cine este Dumitru Dediu.
Locul din gazete unde trebuia scris despre el a fost luat in posesie de abjectul cotidian. De copiii minune si de cei de aur ai lautaritului gretos, de cosciuge fotografiate din toate unghiurile, de cururile goale de la pagina 5.
Ei bine, Dumitru Dediu a fost unul dintre cei doi cosmonauti care trebuiau sa zboare in programul Intercosmos. Birocratii (prea putin conteaza daca acestia erau romani sau rusi) l-au preferat pe Prunariu.
Ziaristul nu a scris articolul pentru ca noi sa aflam cine a fost Dumitru Dediu, ce eforturi supra-omenesti presupune un astfel de drum catre minutele alea cand ai sansa sa porti steagul tarii tale intr-un loc unde niciun roman nu a mai fost, ce inseamna sa lupti ca sa ajungi primul si ce dureros este sa pierzi din vointa altora.
Nu. Povestile astea nu intereseaza pe nimeni.
Articolul lui Ionel V. (articol ce incepe cu un titlu care-ti ridica parul pe ceafa: "Unul a zburat, altul a clacat") povesteste despre o istorioara AUZITA de la Prunariu, pe care acesta la randul lui A AUZIT-O de la un rus. Conform povestii, SE PARE CA, de suparare, Dediu a baut votca si a vrut sa se arunce intr-un lac sa se omoare.
Ca un mare investigator ce se afla, Ionel V. suna acasa la Dediu ca sa afle daca e adevarat. Dediu este grav bolnav. Investigatorul nu se lasa - vorbeste cu nevasta lui Dediu. Femeia neaga. Negand, povestea intitulata (tineti-va bine) "Eşec înecat în votcă" nu mai are niciun haz. Asa ca ziaristul, dupa ce mustaceste neincrederea in cele spuse de femeie, trece mai departe la alte povestioare pline de miez. Titlul:
"CONTRABANDĂ - Volodea voia ceapă. Prunariu i-a adus-o"
Aici aflam cum Prunariu i-a adus pe ascuns lui Vladimir Kovalionok ceapa verde pe statia orbitala.

Da. Acum suntem informati: Romanii au avut doi cosmonauti in istorie - unul era un sinucigas betiv, iar altul cara ceapa cu racheta.


Dumitru Dediu

Soyuz 40 la lansare

Cosmonautii programului "Intercosmos"

Cosmonautii de rezerva - Dediu si Yuri Romanenko

Dediu si Prunariu (primii doi din stanga) - piloti de vanatoare

No comments: