Tuesday, May 12, 2009

Pantofii venetiencelor

La Metropolitan Museum exista o gravura de Pietro Bertelli intitulata "Curtezana Veneta si Cupidon orb" (in secolul XVI Venetia era faimoasa nu atat pentru vedute, cat mai ales pentru curtezanele ei).
Gravura in sine este stramosul eroticismului interactiv. Privitorul ridica fusta curtezanei sa vada ce se ascunde sub ea. Nu era doar un spectator, ci un participant al jocului voyeuristic.

Bine-nteles, la vremea lor, astfel de lucruri faceau sa pompeze adrenalina prin inimile barbatilor. Patru sute de ani mai tarziu nu vedem decat un intreg harnasament de dresuri, incorsetari si budigai stransi ermetic in sireturi. Mai vedem insa si o pereche de chopine. Defapt aici vroiam sa ajung, la chopine.
Initial, incaltarile acestea excesiv de inalte, au avut un scop utilitar - puneau cucoanele deasupra baltoacelor, noroaielor si strazilor inundabile ale Venetiei.
Treptat, au devenit un simbol al statutului social. Inaltimea chopinelor era direct proportionala cu bunastarea posesoarei.
Astfel, ajungeau uneori sa aiba inaltimi ametitoare - jumatate de metru, poate si mai mult. In astfel de cazuri extreme, cucoana mergea tinandu-se de slugi. O placere.

Chopinele pot sa fie admirate intr-un frumos si cunoscut tablou al lui Vittore Carpaccio - "Doua Doamne venetiene"


Intr-un tablou de Paris Bordone - "Cleopatra"


Sau in colectia de costume a muzeului de arta din Boston.

No comments: