Wednesday, September 17, 2008

Fanar (II) - Ratacit prin Fatih

Ca sa ajungi in Fanar sunt doua metode. Ori mergi pe malul apei si la un moment dat ajungi, ori o iei printre stradute si la un moment dat te ratacesti.
Evident, metoda a doua a fost cea pe care am urmat-o. Asa si numai asa am ajuns la "Mehmet Fatih Türbesi" adica "Mormantul lui Mehmed al II-lea Cuceritorul", ascuns in spatele unei moschei care, cu toate ca este enorma, este si ea la randul ei ascunsa intr-un desis de stradute cu nume imposibil de pronuntat. Toata zona era reprezentata pe harta mea printr-un dreptunghiulet verde. Clar ca lumina zilei.
Mormantul este un mic mausoleu decorat rococo (sau o combinatie de rococo si islamism), cu un candelabru de Murano in mijloc, chiar deasupra unui sarcofag imprejmuit cu un gardulet de argint. (am gasit pe internet o poza a locului de care zic)

In sarcofag insa nu e Mehmed. In locul ala incepe un tunel care duce pana la mormantul propriu-zis aflat sub moschee.
De la Moscheea Fatih tot ce ai de facut este sa o iei inspre est si ajungi in Fanar. Primul lucru care te asigura ca ai ajuns este cladirea rosie a Colegiul Grec Ortodox. De aici chiulea Cantemir cand era mic. (nu stiu daca intr-adevar chiulea, dar de invatat, a invatat aici sigur). Colegiul a fost construit in 1454 pe vremea lui Mehmed cel mai sus pomenit.

2 comments:

Mihaella Gheorghiu said...

care ratacire?acolo trebuia sa ajungi!

atreh13 said...

Multumesc ... deci inca mai exista oameni care calatoresc asa ...