Sunday, January 11, 2009

Pasoptistul ala de Moghioros.

Cu toate ca 25 de ani am locuit la 10 minute de mers pe jos de Piata Moghioros, figura lui Alexandru Moghioros a reprezentat o enigma si banuiesc nu doar pentru mine. Pentru unii, ceata care-l invaluia era chiar foarte groasa- ma refer aici la Elena Udrea care credea despre el ca a fost revolutionar pasoptist.
In concluzie, ani de-a randul am vrut sa stiu cum a aratat acest personaj destul de obscur si ce a invartit el. Azi am avut ocazia sa-i vad ochii.
In primul rand pe Alexandru Moghioros il chema defapt Magyarosi. Dupa stagiul obligatoriu la Doftana, devine apropiat al lui G.G. Dej.
Moghioros a fost cel care l-a avertizat pe Dej de faptul ca Moscova prin mana lunga a lui Chisinevski vrea sa-l detroneze si astfel acesta a avut timp sa faca eschivele necesare.
Tot Moghioros a fost cel care a proiectat caderea Anei Pauker si tot sub indrumarea lui Dej. Moghioros personal a interogat-o pe Ana Pauker in Procesul de la Craiova. Nu stiu pe unde am auzit, ca a facut-o chiar sa planga.
Pe cat de bine s-a avut el cu Dej, pe atat de rau s-a avut cu Ceausescu. Imediat ce a luat tronul, Ceausescu l-a trecut pe linie moarta. Iar cand Moghioros si-a dat obstescul sfarsit in '69, ca un tribut de mana a doua, piata Drumul Taberei (abia atunci construita) a fost numita Piata Moghioros.
Pe nevasta-sa o chema Esther Radosovetkaia. Bine-nteles si numele ei a trebuit un pic adus din condei. I-au spus Stela. Am pus o poza si cu ea (pe cuvant, in ultima poza nu e Moghioros, ci nevasta-sa)

2 comments:

Anonymous said...

de departe, unul din cele mai frumoase si mai interesante bloguri din cate am intalnit! felicitari!

Roxana Mazilu said...

O imagine inedita cu Alexandru Moghioros http://www.facebook.com/photo.php?pid=1397817&id=1034754344.