Friday, January 30, 2009

Robinetul

Am tot auzit / citit povesti despre faimosul robinet al rusilor, despre povestea cu Ucraina si despre cum au ramas romanii si Europa fara gaz in miezul iernii. Toate astea insa erau notiuni abstracte. Nici macar nu stiam pe unde sunt conductele.
Aseara, in drum spre casa, am cit un articol in New York Times despre toata treaba asta. Povestea e cam asa:
Cu 3 ani in urma, intr-o emisiune televizata pe posturile rusesti, cativa executivi rusi, cu par carunt si ochelari, au pus pe un sevalet o harta si ii aratau lui Putin pe unde au proiectat traseul unei conducte care sa traverseze Siberia.
Dupa ce aia au terminat prezentarea, Putin a zis:
- Ia da pixu' ala la mine.
Si s-a apucat sa traseze pe harta pe unde vrea EL sa treaca acea conducta. Sahist.
- Aveti dreptate! au raspuns subalternii.

Suntem in 2009 si Jocul cu robinetul a scos Ucraina de pe teren.
Europenii sunt hotarati (inca din 2002) sa faca o conducta pana in Austria care sa ocoleasca Rusia - Conducta Nabuco. Conducta e planificata sa plece din Turkmenistan, sa treca pe sub Marea Caspica, prin Georgia, Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria.

Insa Putin, a luat inca odata pixul ... Si a tras o linie apasata prin Marea neagra care iese la prietenii lui Bulgari care, desi membrii NATO, au semnat deja hartiile. De aici mai trage un fir la Greci (a semnat si cu aia - de i-a lasat si pe americani cu gurile cascate).
Astfel conducta lui Putin o sa pompeze gaz in Europa suficient cat sa scada interesul bancilor sa investeasca in Nabuco.
In plus, Europenii mai contau pe un tronson de infrastructura existent, construit de Rotschild la sf. secolului 19. Conducta asta, desi este pe teritoriul Georgiei, se strecoara razan printre Osetia si prietena rusilor Armenia. De altfel cand a fost cu razboiul cu Georgienii, rusii s-au dat cu tancurile prin zona. Asa, de control. S-o aruncam in aer? Sa nu o aruncam?
In concluzie, planurile de a face o conducta europeana, care sa-i scoata din joc pe rusii par sa fie zadarnice.
Acum m-am lamurit ce-i cu robinetul.

No comments: