Friday, October 17, 2008

"A casa de Alice"


N-am vazut foarte multe filme braziliene. Cred ca vreo 5 cu totul si nu a fost unul care sa nu-mi placa. Ba chiar unul dintre ele ramane in topul filmelor mele preferate (Central do Brasil).
De curand am mai vazut unul. Un film peste care am dat accidental din pacate. Spun din pacate pentru ca este foarte bun, dar cred ca putina lume stie de el: "A casa de Alice".
Actiunea se petrece in mare parte intr-un apartament din São Paulo unde locuiesc sase personaje. Alice (la vreo 40 si ceva de ani) manichiurista, sotul ei - taximetrist, cei trei baieti ai lor si o batrana (mama ei) care-i un fel de sluga in aceasta casa unde traiesc toti sase.
Povestile sunt cusunte in diagonala.
Barbatul are o relatie cu o adolescenta - care este vecina si confidenta sotiei lui. Alice la randul ei se intalneste cu un iubit din tinerete (sotul unei tipe care-si facea manichiura la ea) si pana la urma ajunge sa se culce cu el. Baiatul cel mare e in armata si are pe ascuns relatii cu barbati (pe bani). Baiatul mijlociu ciupeste bani din poseta batranei ca sa-si cumpere tot felul de nimicuri. Baiatul cel mic vrea sa-si piarda virginitatea.
Doar batrana e singura care are habar de viata celor din jur. Stie dar nu spune absolut nimic. Prefera sa asculte "zodiacul" si "explicarea viselor" la radio.
Filmul nu are o concluzie, nu serveste o morala. Face doar o copca in gheata banalului, atat cat sa poti vedea adancimea unor existente, cum spuneam, aparent plate.
Prim planurile, care sunt o dominanta a acestui film, transmit o senzatie de intimitate. Dialogurile, jocul, regia - curate, simple si emotionant de umane.

No comments: