Monday, April 21, 2008

Un film surpriza


Ieri am vazut un film bun: "O Lacrima de Fata" in regia lui Iosif Demian. Nu-l vazusem.
Avangardist (zic eu) pentru vremea lui (1980) insa fara sa fie gratuit. Vreau sa spun avangardist din punct de vedere imagistic - o combinatie de filmari reportaj cu 16mm (cameramanul militiei fiind Constantin Chelba - daca nu gresesc) si 35mm, legate narativ in cabina de montaj. Altfel, scenariul clar, ecranizare dupa romanul lui Petre Salcudeanu "Bunicul si o lacrima de fata". Actorul principal e Dorel Visan care conduce o ancheta a militiei intr-un sat pe malul Muresului unde o fata a fost omorata. In proportie de 90% actorii erau localnici care au dat din ei maximum de adevar.
La sfarsitul filmului a venit sa raspunda la intrebari si sa spuna cateva vorbe chiar Iosif Demian (acum profesor de cinematografie in Australia). O persoana deosebit de agreabila si cu foarte mult bun simt.
Filmul la vremea lui a fost cenzurat puternic, a zis-o si Demian cand l-a intrebat cineva din sala. Varianta de aseara a fost cea "originala" cu nuante fine (au fost momente cand se auzeau rasete numai de pe scaunele unde stateau romani), cu metafora, cu ritm. Mi-a placut.
(Imaginile de mai sus - singurele gasite - sunt defapt niste poze folosite la reconstituire. Filmul este color. Interesant este ca echipa de filmare a fost intai sa faca pozele si s-a adunat tot satul sa vada ce fac ei acolo. Cand s-au intors cu aparatele de filmat si le-au luat interviuri localnicilor au iesit niste secvente superbe de cine-verite. Fiecare taran avea povestea lui despre "crima" de pe malul Muresului)

No comments: