Friday, September 15, 2006

Ana


Am chiulit de pe blog o saptamana aproape. Revin cu un tablou de Aman.
Este un ulei pe panza si se gaseste la muzeul de arta din Brasov.
Pe femeia din tablou o chema Ana si foarte putine lucruri am aflat despre ea (iar cele ce le-am aflat nu stiu cat de adevarate sunt pentru ca tot ce am gasit, a fost luat de pe internet)
Numele cu care s-a nascut a fost Ana Racovita (dupa altii Ana Golescu). Cu siguranta insa coboratoare din Golesti.
In 1861 se casatoreste cu Charles Davilla (romanizat Carol Davila) care la vremea respectiva era vaduv. Prima sotie a doctorului Davila murise la un an dupa ce se casatorise.
In fine, imediat dupa casatorie, cei doi au hotarat sa transforme cladirea din Bucuresti, in care locuise Ana pana atunci, intr-un azil de fete. Locul in care era casa Anei se afla azi pe Soseaua Panduri la numarul 90. (Ca o paranteza, Elena Cuza vede orfelinatul, ii place si scoate 1000 de bani de aur din propriul buzunar cu gandul de a duce mai departe proiectul dupa care il roaga pe barbata-su sa semneze in iunie decretul infiintarii azilului de copii Elena Doamna. Cuza semneaza si aduce un arhitect austriac sa ridice o cladire noua).
Revenind la Ana, aceasta are cu Doctorul Davilla doi baieti si doua fete: Alexandru, Elena, Zoe si Pia.
In 1874 Ana moare intr-un fel cel putin bizar. Altfel nu-mi explic de ce sotiei unui doctor i se poate administra stricnina in loc de chinina . Nu am de unde sa stiu daca e doar o legenda confuzia asta sau chiar asa a fost.
Oricum, tabloul, chiar daca nu este unul reprezentativ (cred) pentru Aman, mie imi place.

3 comments:

luminita said...

Anica Racovita a fost nepoata lui Dinicu si a Zincai Golescu, una dintre cele mai frumoase femei din neamul Golestilor. Casatorita cu Carol Davila, cea mai mare personalitate a invatamantului medical romanesc, a fost o mama si o sotie desavarsita, fiind un real sprijin pentru tumultuosul ei sot. Intr-adevar, au avut patru copii, dintre care Alexandru Davila a fost cel mai reprezentativ ca personalitate culturala si literara: autor al dramei istorice in versuri Vlaicu Voda, director al Teatrului national din Bucuresti, intemeietor al primei companii teatrale particulare din tara etc. La conacul Golestilor din judetul Arges puteti afla mai multe informatii, avand totodata prilejul de a vedea si alte tablouri, obiecte personale ale familiei, locurile in care personalitatile mai sus mentionate au trait lungi perioada din viata lor. De precizat ca Ana Davila a fost sora cu Zoe Golescu, casatorita cu Effingham Grant, pe proprietatile acestora costruindu-se celebrul pod Grant si gara de nord din Bucuresti.

color said...

Interesante detaliile. Multumesc.

Anonymous said...

adevarat ce se spune!! daca vei face o plimbare pana la muzeul GOLESTI,de langa Pitesti,vei vedea si camera care era destinata celor doi soti DAVILLA.Candva,de mult,am avut ocazia sa vad chiar o parte din trusa medicului Davilla ,acolo la Golesti,.Adevarat,Ana Davilla,era considerata o mare frumusete a vremii!!!De altfel toate femeile din neamul Golestilor asa au fost! si destepte toate.profesorul doctor BALACEANU -STOLNICI,A CONFIRMAT ACCIDENTUL STUPID IN CARE SI-A PIERDUT VIATA SOTIA MEDICULUI DAVILLA,DANDUI-SE STRICNINA IN LOC DE CHININA!