Tuesday, March 09, 2010

Prins


Am citit de curand (si nu mi-a displacut) "Prins" al lui Petru Popescu si odata cu romanul, gandurile altor cititori, critici, etc. referitoare la carte.
Surprinzator, foarte multa lume face referire la faptul ca a fost un roman cum nu se mai scrisese pana atunci. Revolutionar si curajos pentru epoca lui.
Parerea mea este ca romanul a profitat de ceea ce americanii numesc "window of opportunity". In 1969, cand a fost scrisa cartea, trecusera doar cateva luni de cand Ceausescu se rupsese in figuri cu rusii pe tema Cehoslovaciei. Cinci ani inainte sau cinci ani mai tarziu, romanul nu cred ca se putea publica. Si, personal, nu-l gasesc chiar atat de decadent, atat de "live fast, die young - sex, drugs and rock'n'roll" pe cat credeam ca o sa fie inainte sa-l citesc.
Asta nu inseamna, repet, ca nu-i o carte buna. Ce vreau sa zic e ca nu mi s-a parut deschizatoare de drum la modul absolut. Exista de exemplu fragmente pe care le vedeam asezate in forma de strofa - poezie onirica asa cum scriau si altii in perioada respectiva si care acum suna usor desuet. Carti care sa nu aiba tema centrala lupta de clasa se mai scrisesera intre '45 si '69, la fel si scene erotice. Poate e doar o parere, insa remarcam ca Inginerul din "Prins" este turnat in matritele facute cu 35 de ani inainte de Camil Petrescu - nu ca fond, ci ca forma vreau sa spun. In stilul meu contabilicesc l-am luat pe Inginer si l-am pus langa Fred Vasilescu din "Patul lui Procust" sa vad cat de mult se aseamana.

Serios acum, cartea nu-i rea si daca dupa 40 de ani inca mai merita citita, inseamna ca a devenit deja una clasica.

4 comments:

dragoĊŸ c said...

interesant, eu n-am citit prins, dar era pe lista lunga... pana cand spui ca e ca patul... asa ca...

color said...

Eh, chiar ca "Patul" nu-i. Sa pastram totusi proportiile.

Anonymous said...

de cand ai matele metehne contabililicesti, artistule? Nu m-ai lamurit: ti-a placut, au ba, cartea? Se merita, dupa parerea ta, citita sau literatura rom. se poate lipsi de "Prins"? Te intrb, pt ca in ultimul timp nu mai apuc sa citesc decat carti recomandate (si acelea cu maaaare greutate) si pe asta nu mi-a recomandat-o nimeni pana acum. Imi trebuie o tema pt urmatorul targ de carte, pana nu ma lansez iar in achizitionare de literatura est-europeana de o calitate indoielnica!(semnat Ics-cosmi... in travesti)

color said...

Bai, mi-a placut. Cu exceptia unor pasaje unde se edulcoreaza textul in stilul vremurilor cand a fost scrisa, cartea nu-i rea. Dupa ce am scris postul, cineva m-a trimis sa citesc ce a scris Pruteanu despre carte. M-a bucurat sa aflu ca nu sunt singurul care o vede Camil Petresciana ca forma.
Citeste-l si tu daca vrei sa-ti faci o parere mai temeinica:
http://www.pruteanu.ro/CroniciLiterare/0-73-03-17ppopescu.htm
Cat priveste contabilitatea... e doar o figura de stil. Dupa cum se poate observa nu exista nici o cifra in tabelul meu. Asa cum bine cunosti, calculul matematic imi da fiori (si nu din cei placuti) :))