Monday, July 27, 2009

Nevestele lui Rubens

Rubens a avut doua neveste si cu amandoua s-a pictat.
Una dintre picturi se afla la Munchen, alta la New York. Tablourile sunt unul mai frumos ca altul.
Primul, este pictat putin dupa 1609, anul casatoriei cu Isabella Bran(d)t. Aici il vedem pe Rubens alaturi de sotie la umbra unui caprifoi inflorit.
Isabela moare 15 ani mai tarziu (de ciuma) lasand in urma relatiei cu Rubens trei copii.
In cel de-al doilea tablou, care se afla la Metropolitan, Rubens sta cu la fel de multa afectiune alaturi de Helena Fourment cea de-a doua sotie si unul dintre copii. Copilul, judecand dupa accentele de matase albastra si gulerul simplu este baiatul lor - Peter.

Rubens a luat-o de sotie pe Helena Fourment in 1630 pe cand aceasta avea 16 ani iar el... 53. Cu toate astea, din compozitie radiaza armonia unui cuplu implinit. Dealtfel, statistic, Helena Fourment apare in mult mai multe tablouri decat prima nevasta.





Chiar si in faimosul tablou "Blana", tot Helena Fourment este.

Revenind. Spre deosebire de tabloul de la Munchen, cel de la Metropolitan este mai bogat simbolistic. Papagalul aflat in dreapta este reprezentarea Fecioarei Maria in iconografia apuseana, o sugestie a unei maternitati ideale probabil.

Dincolo de asta exista si tema fertilitatii simbolizata prin gradina din jurul fantanii cu apa limpede.
Deasupra crestetului lui Peter, Rubens tine mana dreapta in sfanta treime, binecuvantand copilul.

Cu niste ani in urma, panza a fost radiografiata. S-a descoperit ca, initial, mana care binecuvanteaza copilul, Rubens o tinea la piept. Figura era mult mai jos, dispusa frontal, inclinata spre stanga, privind catre Helena.
Re-pictand, Rubens a reusit un lucru extraordinar: ca si in cazul primului tablou, a iesit discret din centrul de atentie al privitorului si a dat intaietate celor dragi lui.

2 comments:

afreuda said...

vreau sa te anunt ca in 'lumea blogurilor' circula un premiu, pe care ni-l oferim unii altora. L-ai primit de la mine, regula spune ca trebuie sa te anunt, asa ca... te-am anuntat :)

color said...

Multumesc.