Wednesday, December 03, 2008

Damnatio Memoriae

Acum 4 ani, a aparut pe piata lucrarilor de arta acest tablou pictat de Pinturicchio si care a fost o vreme socotit ca fiind pierdut.
Tabloul il arata pe Isus copil cu un halou din aur. Lucrul care-l face interesant este acela ca in cadru mai apar 3 maini enigmatice.

Tabloul este un bun exemplu de "Damnatio Memoriae". Probabil nimeni nu ar fi aflat niciodata ale cui sunt perechile de maini, daca tabloul nu ar fi fost copiat in secolul XVII de un artist numit Pietro Facchetti, inainte de a i se face « Photoshoping » cu foarfeca.

Mainile Madonei din tablou, apartin Giuliei Farnese (Giulia la Bella - cum ii spuneau contemporanii). Cu ceva vreme in urma am postat pe celalalt blog al meu un tablou care mi-a placut (si inca imi mai place, fireste). Tabloul se numeste "Doamna cu Unicorn" pictat de Rafael.

Tabloul o infatiseaza chiar pe aceasta Giulia Farnese. De unde se vede treaba ca la vremea ei era o persoana extrem de notabila. Si nu avea cum sa nu fie din moment ce era amanta Papei Alexandru al VI-lea – respectiv barbatul care se arunca la picioarele ei. (Papa Alexandru al VI-lea a fost printre altele tatal Lucreziei Borgia - vezi "Bartolommeo Veneto - Portretul unei Femei"). Tabloul cu adorarea ... lui Isus i-a fost comandat lui Pinturicchio de catre Papa, dimensionat perfect sa incapa deasupra patului. Cum genul asta de pictura imorala nu putea sa stea prea mult pe peretii Vaticanului, tabloul a fost un pic ajustat cu fierastraul dupa moartea "preafericitului". Iar dupa cativa ani a disparut cu totul si in locul lui a fost instalata o tapiserie.

No comments: