Monday, May 21, 2007

Zidul lui Perjovschi


Dupa mintea mea, o opera de arta (de orice fel) presupune ca peste 10, 100, 1000 de ani dupa ce a fost creeata sa produca emotie. Permanenta este esentiala in cazul artei.
Dan Perjovschi a venit la New York sa deseneze pe un perete la Museum of Modern Art. Foarte frumos, laudabil. Sunt mandru. Romania mai iese in lume, etc., etc. Dar...
Am vazut ce a desenat pe peretele ala si mi-am adus aminte cum pe vremuri Perjovschi rupea in dinti capul picturii romanesti de sevalet. Cum sarea ca un paraleu sa deplanga artistii neintelesi din underground ce nu mai au loc de dinozaurii artei romane. Ma rog, vechile povesti cu rasturnarea de valori.
Pana intr-o sfanta zi cand i-a venit si lui randul sa-si faca pirueta.
Ocazia pe care a avut-o (intr-o comparatie cu linii groase) aduce cu sansa unui fotbalist care dupa ce a batut ani de zile mingea in curtea scolii are sansa sa joace pentru Real Madrid in seara finalei.
Dan Perjovschi s-a urcat pe-o macara, cu o carioca in mana si a inceput sa-si deseneze omuletii bine-stiuti. Care omuleti ce fac? Dau viata CELOR MAI FUMATE APROPOURI DIN BANALUL COTIDIAN. Spre exemplu: razboiul americanilor in Iraq, foamea dupa petrol a americanilor, capitalismul gaunos al americanilor (apropos, biletul la muzeu costa 20 de dolari). Pe scurt, nimic subliminal, nimic abscons, nimc.
Tot ce se vede e o ilustrare umila si balbaita a unor opinii care au ramas la nivelul tricourilor cu inscrisuri tupeiste purtate de liceeni.
Candva imi erau simpatici omuletii pe care-i desena. Ce a desenat insa la Museum of Modern Art lasa impresia ca si Perjovschi si omuletii lui sunt "prea mici pentru un zid atat de mare".





2 comments:

Anonymous said...

trebuie sa te contrazic.cred ca permanenta in arta se aplica foarte frumos epocilor clasice.nu ca ma omor dupa postmodernism sau arta contemporana.dar el tocmai asta exloateaza.efemeritatea artei.care in sine e un paradox.si ne vine hat de la greci(ideea).si a mers daca ti-a trezit reactia asta.e un limbaj ca oricare altul.e drept mai aproape de caricatura.dar sincer desi candva gandeam ca tine am ajuns sa apreciez arta care se implica si schimba concret si punctual idei.decat cea intru posteritate.e normal ca arta sa fie si sarcastica.si scurta.daca te gandesti bine functioneaza pe aceeasi idee ca si impresionismul(instantaneu.clipa.)doar ca e conceptual si nu atat de preocupat de estetica.

Anonymous said...

Slab, foarte slab, intr-adevar acest Perjovschi. Si fara legatura cu vreo consideratie teoretica despre arta si longevitatea ei. Pur si simplu, neavizat sau expert, nu te face nici sa rizi, nici sa te minunezi, nici sa gindesti sau sa analizezi, nimic.