Wednesday, August 23, 2006

Mass Market Paperback

MMP sau Mass Market Paperback este numele sub care se gasesc de vanzare prin aeroporturi sau chioscuri de ziare, carti de dimensiuni mici tiparite pe hartie proasta.
In general sunt carti care urmeaza primei editi. In ele gasesti povesti de dragoste, mistere politiste si asa mai departe. Arata ca asta din stanga.

A existat
si in Romania interbelica o carte, care daca ar fi fost publicata in America, ar fi fost cu siguranta un MMP. A fost tiparita de 34 de ori in 10 ani. Pe scurt, un "best seller". Nu importa prea mult numele sau autorul. Cartea este mai mult decat usurica. Uneori chiar cretina. Insa, acum doua saptamani, cand am fost in Romania am cautat in mod expres sa pun mana pe ea.
Este un exercitiu excelent sa cercetezi mecanismele primare ale mintii. Sa vezi cum se invart ele in capul unui cititor cu o educatie neselectiva . Ce il determina sa dea pagina. Care sunt imaginile si constructiile care puncteaza la sigur. De ce Sandra Brown de exemplu a scris 60 de carti (de 60 de ori mai multe decat Dumnezeu) . Si spun ca exercitiul este excelent pentru ca-i foarte simplu. Ca un puzzle cu 4 piese.

No comments: