Friday, February 05, 2010

Păşciunea cartierului.

Era un banc pe vremuri cu niste militieni care trag mortul pe Academiei pentru ca nu stiau cum se scrie Edgar Quinet. Asta m-a facut sa ma gandesc la numele cartierelor Bucurestene. Stiam cum se scriu. Dar nu tuturor le stiam de unde le vine numele . Asa ca am facut o lista. E o lista facuta pe genunchi si probabil imperfecta. N-am cum sa garantez ca nu sunt bazaconii cele scrise. Asa ca orice adaugare / corectura este bine-venita.

Balta Alba - Daca am inteles eu bine, aici se afla o groapa de var unde in vremea lui Caragea se topeau cadavrele ciumatilor. Cand ploua, locul devenea o balta. Alba.
Baneasa - Nevasta banului. In cazul de fata, ea era nevasta banului Dimitrie Ghica.
Berceni - Francisc Rákóczi al II-lea pleaca la turci (nici el nici turcii nu se intelegeau cu Habsburgii, iar asta ii facea prieteni). La fel procedeaza si o parte din apropiatii lui Rákóczi. Mai exact o ceata de husari condusi de groful Miklós Bercsényi. Nu stiu daca au stat doar ca sa-si traga sufletul ori s-au oprit de tot, cert este ca, undeva la sud de Bucuresti, husarii Berceni au luat o pauza.
Colentina - Probabil e doar o legenda (asemanatoare cu legenda numelui Bucurestilor). Astfel, Colentina vine de la "colea-n-tină" - cu referire la locul baltit unde Matei Basarab i-ar fi urlat pe turci intr-o batalie. O vreme s-a numit si "Olintina"
Cotroceni - Numele ii vine de la "a cotroci", "cei care "cotrocesc". Un vechi regionalism care inseamna "a cotrobai", "a scotoci", "a scormoni".
Crangasi - Etimologia este evidenta. Candva aici era o prelungire din Codrul Vlasiei - un crang. Aici traiau, normal, crangasii.
Dealul Spirii - Dupa numele doctorului Spiridon Kristofi (de i se mai zicea si "Spirea"), care a ridicat in 1765 pe Dealul lupestilor o biserica (Spirea Veche)
Dristor - Numele vine de la Silistra care-i mai zice si Dârstor sau Dristor. Intre razboaie prin locul care inainte se chemase "Gura Lupului" trecea drumul ce pleca de la sud de Bucuresti si tinea pana la Silistra: Drumul Dristorului
Drumul Taberei - Tudor Vladimirescu intrand in Bucuresti pe la vest in anul 1821, isi aseaza aici tabara de panduri.
Ferentari - paradoxal, Ferentariul are cea mai rafinata origine a numelui: vine din latina (!!!!) "Ferentarius" - Soldat din infanteria usoara a legiunilor romane. N-am aflat insa care-i legatura.
>> Update (Marius): In secolul XIX, tot Ferentari erau numiti soldatii olteni (infanterie usoara). In urma improprietaririlor lui A.I. Cuza, le-au fost alocate terenuri din zona respectiva.
Floreasca - dupa numele boierilor care au stapanit locurile respective: Florestii
Ghencea - Din turca vine. Pe vremea fanariotilor, Ghenci-aga era seful arnautilor din garda domneasca. Aici s-a ridicat o biserica. Biserica era a Ghencei
Giulesti – O proprietate boiereasca: a Julestilor
Lipscani - din slava - Lipsk, Lipsko („locul cu tei”). Acest "loc cu tei" este Leipzig (Lipsca). Negustorii veniti in Bucuresti cu lucruri aduse de la targul din Leipzig se numeau, evident, Lipscani.
Militari - In secolul 19 aici era zona de instructie militara, probabil si o garnizoana. O vreme a functionat aici "Pirotehnia Armatei"
Pantelimon - isi ia numele dupa Manastirea Sf. Pantelimon. In greaca "pan" inseamna "tot" si "éléïmon" inseamna mila. Panteleimon = cel milostiv, intreg-milostivul.
Rahova - Aici e simplu. Numele e relativ nou si vine de la Calea Rahovei una dintre cele cinci artere botezate in secolul 19 spre aducere aminte a Razboiului de Independenta: Calea Grivitei, Calea Plevnei, Calea Rahovei, Calea Victoriei si Calea Dorobantilor.
Salajan - Un nume si mai nou. Nu vine de la Salaj, ci vine de la Leon Szilaghi cunoscut si sub numele de Leontin Salajan.
Titan - isi ia numele de la fabrica de ciment "Titan" construita la inceputul secolului XX
Vitan - De la D. Papazoglu aflam ce-i ala un vitan: "În ocolul oraşului, spre nord, este câmpia Vitanului, unde vitele orăşenilor îşi aveau păşciunea"

12 comments:

Selma said...

foarte, foarte interesant!!! pot sa preiau postarea? (cu nominalizare de sursa, evident)

color said...

Sigur.

Dan Petre said...

Buna ziua. Foarte interesanta cercetare semantica. Felicitari!
Va pot prelua acest articol pe blogul meu (evident cu citarea sursei?). Va multumesc!

Cabral said...

Salut.
Am primit pe mail postul de mai sus, fara a fi citata sursa.
Te rog confirma faptul ca este opera ta, am preluat postul si la mine dar nu am stit pe cine sa semnez.
Merci.

color said...

Da. Aici e izvorul intelepciunii :) Ai nimerit bine.

Alexandra said...

Salut,
Si eu am primit pe mail articolul tau fara a fi citata sursa.
Vreau sa iti cer permisiunea de a publica articolul pe blogul imobiliarii.ro

Multumesc,
Alexandra

color said...

Daca vine si cu un link la blog, nicio problema

Richard M. Ilie said...

Excelent.Felicitari. Lamuriri extrem de utile pentru turism in principal si ca cultura generala in particular.

bek00letz said...

Ha! De cand ma tot intreb de la ce vine Dr. Taberei (si totusi n-am avut niciodata curiozitatea sa google)... Merci de lamuriri! :-)

Unknown said...

Ferentari- aici, din stiinta mea este o erata. Numele a fost dat de soldatii Olteni al lui Cuza-ferentarii- care au fost improprietariti cu loturi de case pentru vitejia dovedita.
In Ferentari, stateau pe atunci, olteni si teleormaneni...teleolteni...eu stiu ca de aici vine numele acestui cartier marginas...pe atunci.

Cristea said...

Foarte interesant. Merita facuta o localizare administrativa orientativa pe o harta si eventual dezvoltata istoria pe fiecare cartier. Poate exista vreo monografie a Bucurestiului.

doru panaitescu said...

si numele tau vine de la ceva. in limba greaca, mavros - negru. este posibil sa ai inaintasi fanarioti. felicitari pentru lista, o sa public si eu ceva legat de ea si de etimologia covintelor romanesti si a toponimelor.