Monday, January 22, 2007

CEC-ul


Pe locul unde este acum cladirea CEC-ului era inainte vreme un han si o biserica (Sfantul Ion cel Mare). Pe la 1870 sau cam asa ceva au fost demolate, in 1897 a inceput constructia cladirii si dupa cum se stie planurile au fost facute de francezul Paul Gottereau si romanul Ion Socolescu. Cladirea a fost gata in 1900.
Acum partea romantata si observatiile mele:
- Conturul fundatiei este aproape identic cu al Agiei Sofia din Istanbul (a fost, cred, un curent in arhitectura masonica de la sfarsitul secolului 19 sa se inspire din aceasta cladire. Englezi au si ei ceva asemanator insa fara elemente de academism francez asa cum are CEC-ul)
- Cladirea, desi se intinde pe o lungime considerabila din Calea Victoriei (comparativ cu alte cladiri ma refer) are doar un singur numar: 13. Asta e cel mai amuzant - Bucurestenii isi tineau banii la numarul 13.
- Planurile francezului nu au fost facute pentru cladirea CEC-ului. Destinatia initiala era o cladire pentru Parlamentul Romaniei care nu s-a mai construit. Coincidenta face ca locul unde se afla acum Parlamentul Romaniei (Casa Poporului) sa aiba aceiasi orientare in plan cu CEC-ul si conturul strajuit de patru "minarete" ce deseneaza imaginar crucea Sfantului Andrei.

No comments: